Olej AWOKADO Vivasan

Olej AWOKADO Vivasan

Producent:
Vivasan
Kod produktu:
E 110
Dostępność:
W magazynie
159,64Zł.

Ojczyzną awokado (Persea americana) jest Meksyk. Aztecy nazywali go „ahuakatl' - stąd wywodzi się nazwa „awokado'. Europejczycy po raz pierwszy spróbowali tego owocu w Kolumbii w 1519 roku. Niektóre plemiona żyjące na terenie Kolumbii bardzo ceniły awokado, a jego płody darowali jako prezenty ślubne. Dzisiaj awokado na szeroką skalę hoduje się w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest określany jako „gruszka krokodylowa', w całej Ameryce Południowej i na Karaibach, w RPA i Kenii, Hiszpanii, Australii i Nowej Zelandii, w Izraelu.

Olej awokado stosowały kobiety plemion meksykańskich i plemion mieszka­jących na terenie Arizony jako „olej piękności'.

Olej Awokado VIVASAN to 100% naturalny olej roślinny wysokiej jakości, który wykorzystuje się jak olej bazowy. Otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno z wysuszonego miąższu awokado, bogaty w lecytynę, witaminy A, B, D, E, H i K, kwas palmitynowy, zawiera rów­nież nasycone i mononienasycone kwasy tłuszczowe, może być długo przecho­wywany.

Olej Awokado przeznaczony jest do pielęgnacji cery suchej i dojrzałej. Wnika w głąb skóry, nawilżając ją i odmładzając. Zalecany do stosowania przy wysypce, liszajach i do leczenia ran oraz słonecznych oparzeń.

Olej Awokado można stosować w czystej postaci lub w połączeniu z jednym z olejów roślinnych w proporcjach 1:1, jak również z dodatkiem olejków eterycz­nych.

Obszary zastosowania:

•       do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, starzejącej się, ze zmarszczkami

•       przy drobnych urazach, zapaleniu

•       do pielęgnacji włosów, zwłaszcza farbowanych

•       do wzmacniania paznokci i leczenia zapalenia wałku paznokciowego

•       do pielęgnacji skóry dziecięcej

•       przy zapaleniu i krwawieniu z dziąseł, przy leczeniu parodontozy

•       przy zwalczaniu cellulitu

Wzbogacanie kosmetyków:do 10 g kremu (10 ml toniku lub płynu) dodać 10 kropli oleju Awokado. Korzystnie oddziałuje na skórę.

Pielęgnacja włosów:wetrzeć w skórę głowy na 2 godziny przed myciem. Na 100 ml szamponu lub balsamu do włosów dodać 7-10 ml oleju Awokado. Wzmacnia zniszczone włosy i nadaje im naturalny połysk.

Masaż:do 1-2 łyżek stołowych czystego oleju Awokado lub wzbogaconego olejkami eterycznymi dodać po 2-3 krople olejków eterycznych z geraniów, ja­łowca, cytryny i koperku włoskiego słodkiego lub lawendy, rozmarynu i eukalip­tusa. Wykorzystywać do usuwania zgrubiałych miejsc na skórze oraz cellulitu raz na dwa dni. Sprzyja rozgrzaniu i wzmocnieniu terapeutycznego efektu masa­żu.*

Maseczki, kąpiel:Olej Awokado w czystej postaci wymieszać z innymi ole­jami roślinnymi lub zastosować jako bazę dla olejków eterycznych. Na 1 łyżkę stołową czystego oleju Awokado dodać 1-2 krople olejku z pomarańczy. Przezna­czony do skóry suchej, więdnącej, zwiotczałej, zaognionej lub uszkodzonej, oraz do usuwania zmarszczek wokół oczy. Nasączone olejem serwetki nakładać na skórę na 15-30 minut 1 -2 razy dziennie. Już po 3-5 zabiegach widoczne są efekty w postaci zdrowego i świeżego wyglądu skóry, ponadto wygładzają się zmarszczki.

Rozcieranie:po kąpielach słonecznych i pobycie w saunie nanieść na wilgot­ne ciało. Dla dłuższego utrzymania uzyskanego efektu można dodać 5 kropel olejku lawendy na 10 ml oleju Awokado.

Kompresy na dziąsła:olej Awokado w czystej postaci wymieszać z innymi olejami roślinnymi w proporcji 1:1 lub z 1-2 kroplami olejku eterycznego lub kompozycjami olejków eterycznych: pomarańczowego, lawendy lub drzewa her­bacianego (1:1:1). Nasączony mieszanką tampon z waty lub gazowy przykładać do dziąseł na 15-20 min 1 -2 razy dziennie.

Pielęgnacja paznokci:olej Awokado w czystej postaci wymieszać z innymi olejami roślinnymi w proporcji 1:1 lub z 2-3 krople olejków eterycznych: cytryny, eukaliptusów i lawendy, lub rozmarynu i paczuli, lub tymianku i lawendy. Co­dziennie nanosić olej na paznokcie i lekko masować paznokieć i wałek paznok­ciowy przez 15-20 min. Zabieg ten należy przeprowadzać za każdym razem przed pokryciem paznokci lakierem.

Charakterystyka
Kraj produkcji Szwajcaria
Objętość, l 0,05
Producent Vivasan
Właściwość Zabliźniać
Zastosowanie Cellulit / do masażu / choroby skóry

Napisz opinię

Uwaga: HTML nie jest dopuszczony!
    Zła           Dobra

Produkty powiązane

Olejek eteryczny TYMIANEK

  Olejek eteryczny Tymianek Biały (Thymus zygis) 10 ml Potężny stymulator immunitetu przy zak..

Sale
Sprej Slow Down– Zrelaksuj się!

Sprej "Slow Down"– „Zrelaksuj się!” to produkt łączony do domu (aromatyz..

Olejek eteryczny Neroli

  Olejek średniej nuty. Olejek eteryczny uzyskiwany jest poprzez destylację parową słodkiej po..

Olejek Eukaliptusowy "MADERA" 

Cechą olejku eukaliptusowego z Madery jest wysokie stężenie składników aktywnych. Otrzymuje s..

Ekstrakt z pestek grejpfruta - mniej goryczy

Naturalny standaryzowany ekstrakt z pestek grejpfruta Mniej goryczy - jeden z najlepszych naturalnyc..

Olejek eteryczny GERANIUM

  Olejek eteryczny geranium , ma świeży, nasycony i ciepły kwiatowo ró,żany zapach, kt&..

Olejek eteryczny ROZMARYN

  Olejek eteryczny ROZMARYN (Rosmarinus officinales L.) 10 ml Olejek ROZMARYN - jeden z najc..

Balsam 'Alpejskie zioła' 'na podstawie olejku 33 ziół i masła shy

  Ten uniwersalny balsam stworzony jest ze wspanialej kombinacji wyciągó,w olejkó..