Olej JOJOBA Vivasan

Olej JOJOBA Vivasan

Producent:
Vivasan
Kod produktu:
E 109
Dostępność:
W magazynie
159,64Zł.

Jojoba (Chochoba - Simmondsia chinensis) są to bardzo rozgałęzione, wiecznie zielone krzaki, rosnące na pustyniach i czaparrale. Olej Jojoba jest środkiem obecnie bardzo modnym w kosmetologii, posiadającym unikalny skład chemiczny, pod względem właściwości podobny jest do spermacetu. Wykorzystywany jest od wielu wiekó,w. Odnalezione w egipskich piramidach receptury oleju Jojoba pozwoliły odtworzyć jego lecznicze działanie. Swoją konsystencją nie przypomina oleju jako takiego, ale płynny wosk, otrzymywany metodą tłoczenia na zimno orzechó,w rosnących w Arizonie, Kalifornii, Meksyku i Tybecie. Swoje lecznicze właściwości olej Jojoba zawdzięcza, wchodzącym w jego skład, aminokwasom - proteinom przypominającym kolagen (substancja podobna do wosku). Wartość oleju polega na tym, że jest odporny na utlenianie i idealnie wpasowuje się w technologie produkcji kosmetykó,w.

Olej Jojoba firmy VIVASAN to 100% naturalny olej roślinny, o właściwościach przeciwzapalnych, leczący zapalenie skó,ry oraz miejsca zaczerwienione i podrażnione. Polecany przy zapaleniu stawó,w. Przeznaczony do pielęgnacji skó,ry suchej i tłustej. Można go stosować do leczenia, m.in. trądziku, egzemy, łuszczycy, neurodermy. Olej odżywia, nawilża i głęboko wnika w skó,rę, idealnie pielęgnując cerę, szyję i dekolt. Dzięki swojej bezzapachowej formule może być mieszany z każdym olejkiem eterycznym bez utraty aromatu.

Olej Jojoba ró,wnie efektywny jest w pielęgnacji włosó,w. Zawarty w nim wosk chroni i odnawia zniszczone włosy, pomagając odzyskać im naturalny błysk i siłę. Stosuje się go według następujących zasad: na niewielkie obszary skó,ry można nanosić olej czysty, na duże powierzchnie zaleca się 10% roztwó,r. Jest to bardzo drogi olej. Można go wzmocnić olejkami eterycznymi i wtedy zastąpi każdy drogi krem.

Obszary zastosowania:

do pielęgnacji każdego rodzaju skó,ry, zwłaszcza suchej, przesuszonej, zaognionej, łuszczącej się, starzejącej się, zmęczonej, zwiotczałej, ze zmarszczki wokó,ł oczu

do leczenia trądziku, pęknięć, drobnych urazó,w, zapaleń skó,ry

do pielęgnacji skó,ry wokó,ł ust

do pielęgnacji skó,ry po goleniu i kąpielach słonecznych

do zmiękczenia stwardniałych miejsc na skó,rze dłoni, łokci i stó,p

profilaktyka i usuwanie rozstępó,w skó,ry po ciąży lub odchudzaniu

do pielęgnacji włosó,w każdego rodzaju, zwłaszcza farbowanych, suchych i zniszczonych

Sposoby zastosowania:wykorzystuje się go w czystej postaci lub dodaje do kosmetykó,w w celu wzmocnienia ich działania (10-15% oleju Jojoba do kremu i płynu i 5-10% do szamponó,w i balsamó,w). Służy jako baza do rozpuszczania olejkó,w eterycznych przeznaczonych do masażu, maseczek i okładó,w.

Codzienna pielęgnacja skó,ry:bezpośrednio po goleniu lub kąpieli nasmarować skó,rę czystym olejem Jojoba lub mieszanką tego oleju z innymi olejami roślinnymi (awokado, z migdałowca) lub na 1-2 łyżki stołowe oleju dodać po 1 kropli olejkó,w eterycznych z pomarańczy i cytryny.

Usuwanie zmarszczek wokó,ł oczu: stosować go w czystej postaci lub jako mieszankę z olejem awokado (1:1), można ró,wnież na 1-2 łyżki stołowe oleju dodać po 1 -2 kropel olejkó,w eterycznych mięty, kopru włoskiego. Smarować 1-2 razy dziennie. Do skó,ry suchej, zaognionej, łuszczącej się poleca się sporządzanie maseczki i okłady, w tym celu na 1-2 łyżki stołowe oleju należy dodać po 1-2 kropel olejku pomarańczy.

Pielęgnacja skó,rii zwiotczałej, starzejącej się, zmęczonej: na 1-2 łyżki stołowe oleju Jojoba dodać po 1-2 kropel olejku paczuli. Stosować zgodnie z powyższą instrukcją.

Przy skó,rze problemowej:na 1-2 łyżki stołowe oleju Jojoba dodać po 1-2 kropel olejkó,w eterycznych lawendy i drzewa herbacianego. Smarować problemowe miejsca na skó,rze lub robić okłady przez 15-20 min 1-2 razy dziennie.

Do zmiękczenia zgrubień na skó,rze: stosować go w czystej postaci lub jako mieszankę z innymi olejami roślinnymi, lub na 1 -2 łyżeczki oleju dodać 4-5 kropel olejku eterycznego drzewa herbacianego. Przeznaczony do robienia masażu lub okładó,w.

Przy utracie elastyczności skó,ry, bliznach i rozstępach skó,ry: smarować chore miejsca olejem Jojoba lub mieszanką oleju z innymi olejami roślinnymi, lub na 1-2 łyżeczki oleju dodać 2-3 krople olejku eterycznego rozmarynu i po 1-2 kropli lawendy i miętowego. Tę mieszankę wcierać w chorą skó,rę. W celu zapobiegania rozstępom na 2 łyżki stołowe oleju dodaje się po 1-2 kropli olejkó,w eterycznych cytryny i pomarańczy i tę mieszankę wykorzystuje się do masażu skó,ry.

Przy cellulitu:stosować go w czystej postaci lub jako mieszankę 1-2 łyżek stołowych oleju z 2-3 kroplami olejkó,w eterycznych geranió,w, jałowca, pomarańczy, cytryny i koperku włoskiego lub lawendy, paczuli, rozmarynu. Stosować do masażu problemowych miejsc skó,ry.

Pielęgnacja skó,ry ust:na 1-2 łyżki stołowe oleju Jojoba dodać po 1-2 kropli olejkó,w eterycznych melisy lub mięty pieprzowej. Codziennie rano i wieczorem nanosić olej na usta, lekko masując.

Pielęgnacja włosó,w:olejem Jojoba lub szamponem wzbogaconym olejem Jojoba nasmarować skó,rę głowy na 10-15 min przed umyciem. Można zastosować też mieszankę oleju Jojoba i 5-7 kropli olejku ilangowego lub z pomarańczy, nanieść na grzebień i rozczesać włosy. Zabieg ten należy powtarzać 2-3 razy dziennie, zwłaszcza przy włosach suchych, zniszczonych i cienkich.

Przy wypadaniu włosó,w:przeprowadza się podobny zabieg (patrz Pielęgnacja włosó,w), ale z dodatkiem olejkó,w eterycznych z eukaliptusa lub szałwi. Te kompozycje olejkó,w z olejem Jojoba można wykorzystywać do okładó,w na partie skó,ry głowy z wypadającymi włosami. Stosować na 15-20 min. przed umyciem głowy.

Charakterystyka
Baza wiedzy składników Olej jojoba
Kraj produkcji Szwajcaria
Objętość, l 0,05
Producent Vivasan
Produkt Olejek eteryczny
Właściwość Środek Dezynfekujący / Relaksujący
Zastosowanie Cellulit / do masażu / choroby skóry

Napisz opinię

Uwaga: HTML nie jest dopuszczony!
    Zła           Dobra

Produkty powiązane

Olej AWOKADO

Ojczyzną awokado (Persea americana) jest Meksyk. Aztecy nazywali go „ahuakatl' - stąd wywodzi się n..

Sale
Sprej Slow Down– Zrelaksuj się!

Sprej "Slow Down"– „Zrelaksuj się!” to produkt łączony do domu (aromatyz..

Kompozycję olejków eterycznych Vivasan Długie życie

Kompozycja 100% olejków eterycznych posiadających silne właściwości antyutleniające. Neutrali..

Olejek eteryczny MELISA INDYJSKA(cytrynowa)

  Olejek eteryczny MELISA INDYJSKA melisa jawajskiej ) (Cymbopogon Winterianus) 10ml. Olejek ..

Kompozycja olejków eterycznych Blue Relief

Blue Relief to wysokiej jakości kompozycja rzadkich olejków eterycznych, która jest sz..

Olejek eteryczny Kminek

  Olejek dolnej nuty. Otrzymywany jest drogą destylacji parowej nasion kminku (Carum carvi L.)..

Pokusa - to uwodzicielska, powabna kompozycja unisex,

„Pokusa” - to uwodzicielska, powabna kompozycja unisex, która oczarowuje i pobudz..

Olejek Eukaliptusowy "MADERA" 

Cechą olejku eukaliptusowego z Madery jest wysokie stężenie składników aktywnych. Otrzymuje s..